Karel Dellapina, seriálový topič lamželezo Kovalský v části Tatranské pastorale, se narodil 22. října 1916 v bulharském hlavním městě Sofia.

Divadelní kariéru strávil ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde byl v angažmá od roku 1953. Z významných rolí na prknech tohoto divadla lze jmenovat Jaga v dramatu Othello Williama Shakespeara, Repáně ve hře Petera Kováčika Krčma pod zeleným stromem, Poležajeva ve hře Neklidné stáří autora Leonida Nikolajeviče Rachmanova, nebo starého Pištoru v komedii Františka Langera Obrácení Ferdyše Pištory.

Karel Dellapina zemřel 3. listopadu 1983 ve věku 67 let.

 

Filmografie :

 

Rok 1967    Dům ztracených duší jako správce garáží, Já, spravedlnost jako muž

Rok 1968    Muž na útěku jako Kraus, Klein

Rok 1969    Po stopách krve jako Frič, Hvězda

Rok 1970    Tvář pod maskou

Rok 1971    Princ Bajaja jako rádce

Rok 1972    Cesty mužů jako Krušina

Rok 1973    Přijela k nám pouť,  Počkám, až zabiješ

Rok 1974    Zbraně pro Prahu jako Strojvedoucí Klika

Rok 1975    Tam, kde hnízdí čápi jako Rejšek, Páni kluci jako drogista Ležatka

Rok 1976    Dům Na poříčí, Boty plné vody jako 2. Silvestr - vedoucí obchodu

Rok 1977    Volání rodu jako Bouřňák, Vítězný lid jako Dr. Stránský

Ve znamení Tyrkysové hory jako Arkadij Ivanovič, Hněv jako Zrzek

Na Veliké řece jako Bouřňák

Rok 1978    Vražedné pochybnosti jako Josef Pešek, Tatranské pastorale jako topič Kovalský

Rok 1979    Brontosaurus jako předseda MNV, Pan Vok odchází

Rok 1980    Požáry a spáleniště jako Mašek, Hra o královnu

Rok 1983    Putování Jana Amose jako mnich, Evo, vdej se! jako pán s taškou

Komediant jako pan Donnebrauer (premiéra 1984)