Josef Kubíček při setkání s námi v lednu 2008

Josef Kubíček, v díle Studna mladej Brůna, tedy přesně doktor filozofie Drahoslav Brůna, se narodil 24. září 1929 v Praze a vyrůstal na Žižkově. Z vyprávění na srazu víme, že i když pan Kubíček je o několik let starší, již na Žižkově se občas potkával s Vladimírem Brabcem, který bydlel jen o dva bloky dál.

 

První seznámení s filmem zaznamenal již jako dítě, kdy se objevil v epizodní roli ve filmu s Hugo Haasem. Jako dětský „herec“ byl před druhou světovou válkou členem v tehdy existujícím klubu Shirley Temple v Praze. Byl dle vlastních slov i s fotografií uveden v seznamu dětských herců, který měl Barrandov pro obsazování do filmů.

 

Profesionálně svou kariéru herce začal hned po druhé světové válce v Městském divadle Teplice a teprve pak se herecky školil u Rudolfa Kopeckého a na Státní konzervatoři v Praze. Do poloviny 60. let, kdy téměř zanechal herecké jevištní činnosti a věnoval se příležitostně filmu, prošel řadou oblastních divadel, zde bychom neměli opomenout angažmá v kabaretu u Fleků, v Městském divadle ve Slaném, Městském divadle v Kolíně, Městském divadle Karlovy Vary a především potom Horácké divadlo Jihlava. Zde strávil devět sezón v období 1956 až 1965 a seznámil se zde například s Jaromírem Crhou, který hrál v díle studna jeho otce.

 

První nevědomé setkání s rolí Drahoslava Brůny nastalo, když si Josef Kubíček přečetl o skutečném případu ve Večerní Praze, o to větší potom bylo jeho překvapení, když si ho režisér Jiří Sequens pro tuto roli vybral. K roli mu dopomohla jednak náhoda, že na fotografii v Barrandovském katalogu herců odpovídal představě pana režiséra a také zmínka Marcely Augustové, manželky Josefa Augusty se kterým se také znal se společného účinkování v Jihlavě. Původní verze dílu Studna dávala mnohem větší prostor hororovým scénám z ložnice, ze zahrady i ze samotné studny. Do seriálové a známé verze vše bylo upraveno z důvodu prodeje seriálu do Německa a taká z netušení co by takto syrově podaný horor udělal s diváky v ČSSR.

 

Filmografie :

 

1969    Zabitá neděle jako vrchní

1970    Svatby pana Voka jako zbrojnoš

1971    Princ Bajaja jako zbojník, Ženy v ofsajdu jako Fanda

1974    Dvacátý devátý jako krajan z Moravy

1977    Vítězný lid jako novinář, Což takhle dát si špenát jako recepční

Jak se budí princezny jako jeden z hlídačů princezny

1978    Studna jako Dr. Drahoslav Brůna, Brácha za všechny peníze jako Ing. Kohoutek

1979    O zakleté princezně jako sluha, Poprask na silnici E 4 jako příslušník VB v Praze na Pankráci

1980    Svítalo celou noc jako kavárník Sláma, Hra o královnu jako Zdislav

1981    Jen si tak trochu pisknout jako jeden z rodičů na třídní schůzce, Súdim ťa láskou jako Meško

Hodina života jako Hostinský, Jako zajíci jako host u táboráku

1982    Dynastie Nováků (seriál) v díle Tajná svatba jako úředník národního výboru

1983    Jára Cimrman ležící, spící jako jeden z turistů v Liptákově

1984    Létající Čestmír (seriál) jako novinář

1985    Zátah jako Moucha, Slavné historky zbojnické jako hlídč oběšeného zbojníka Ištoka

Vlak dětství a naděje v 5 díle pobíhá a tak trochu i vede lidi v protileteckym krytu

1986    Panoptikum města pražského (seriál) v epizodě Děvče od vody jako vorař

Zlá krev (seriál) jako strážník zatýkající mladého Pecolda

1987    Křecek v noční košili (seriál) jako zemský školní inspektor, Proč? Jako jeden z „náhodných" účastníků televizní ankety

1988    Burning Secret (Žhavé tajemství) jako výpravčí

1989    Dobrodružství kriminalistiky epizoda Tým jako inspektor německé dráhy

1990    Pražákům je tu hej jako číšník

1991    O zapomětlivém  černokněžníkovi jako člen filmového štábu

1992    Perfektní manžel jako soudce, Zelená vlna jako doktor Pelc, který chce spáchat sebevraždu

Dobrodružství kriminalistiky epizoda Padělek jako recepční

1994    Bylo nás pět (seriál) jako výpravčí

1996    Drákulův švagr (seriál) ve 3 díle jako Doktor Damián – patolog, Jsi falešný hráč jako vrchní

1997    Lotrando a Zubejda jako přepadený forman

1998    Vše pro firmu, Cirkus Humberto (seriál) jako číšník

1999    Byl jednou jeden polda jako pacient léčebny, který se považuje za admirála

2000    Sans famille (Bez rodiny) jako Medicin Charles

Případy detektivní kanceláře Ostrozrak jako Vrátný ve "fitnes Centru"

2004    On je žena! (seriál) jako šmírák, Místo nahoře (seriál) jako vrátný